partners.hupont.hu

Az internet világa (cikkek, érdekességek, programajánlások, beállítási segítségek)


ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line)
Asszimmetrikus digitális előfizetői vonal. A telefonvonal fizikai adottságait (sodrott érpár) felhasználva a hagyományos analóg, illetve ISDN vonalon nyújt szélessávú internet elérést. Az ADSL kapcsolat letöltési és feltöltési sebessége eltérő (ezért aszimetrikus a szolgáltatás), jelenleg díjcsomagtól függően 1280-18432 kb/s letöltési és 128-1024 kb/s feltöltési sebesség érhető el.
Az ADSL folyamatosan rendelkezésre álló szolgáltatás, az internetezés költsége fix összegű, időarányos telefonköltség nincs. A modemes internetkapcsolattal szemben további előnye, hogy internetezés közben a telefonvonalat nem foglalja le, így egyszerre lehet internetezni és telefonálni.

E-mail (Electronic mail)
Elektronikus posta. Ennek a szolgáltatásnak a segítségével elektronikus levelet (szöveges tartalmat, illetve csatolt fileokat) küldhetünk egy másik, e-mail címmel rendelkező felhasználónak.

Ethernet kártya
Hálózati kártya, mely a legtöbb internet kapcsolat szolgáltatás igénybevételéhez (pl.: ADSL) elengedhetetlen. A hálózati kártya lehet a számítógépbe külön beszerelhető eszköz, de napjainkban egyre gyakoribb az alaplapba integrált (beépített) hálózati kártyák alkalmazása.

Hardver (hardware)
Számítógép alkalmazásoknál használt fizikai eszköz.

IP cím (IP address; Internet Protocoll address)
Azonosító szám, amely meghatározza a hálózatra kapcsolódó számítógépek elérhetőségét.

ROUTER
Útvonalválasztó eszköz, amely az IP cím alapján forgalomirányítást végez. Hálózati eszköz, egy adott hálózatba kötött számítógépek között képes megosztani az Internet forgalmat.

SÁVSZÉLESSÉG
A távközlési kapcsolat adatátviteli sebessége (másodpercenként közvetített adatmennyiség).

SPAM
Kéretlen e-mail üzenet. A spam küldője nem rendelkezik sem a címzettek személyes hozzájárulásával, sem törvényi felhatalmazással a címlista összeállítására, hasznosítására, tevékenysége a legtöbb országban az adatvédelmi törvény rendelkezéseibe ütköző cselekmény, továbbá a Netikett kirívóan durva megsértését jelenti.

SWITCH PORT
A switch a hálózatba kötött eszközök összekapcsolására szolgál, ennek egy-egy portjához lehet csatlakoztatni az eszközöket.

SZOFTVER (software)
Microprocesszor által vezérelt készülékek működtetéséhez szükséges utasítások, parancsok összessége.

TCP/IP PROTOKOLL (Transmission Control Protocol / Internet Protocol)
Az internet adatátviteli szabványa, adatátviteli hálózatkezelő protokoll-csomag, melyek egyben a mai internet alapvető protokollja is; a TCP felel az adatcsomagok hibamentes átviteléért és eredeti sorrendbe való visszaállításáért, az IP pedig a csomagok célba juttatásáért.

TŰZFAL
Az internet-kapcsolatba iktatott védelmi eszköz, mely megnehezíti a számítógépes betörők tevékenységét.

VOIP
Voice over Internet Protocol, az internet-hálózaton történő telefonálás, mely esetében a hangot a világhálón keresztül, digitális jel formájában továbbítják.

WEBOLDAL (webpage)
Olyan dokumentum, mely a böngészőkben egy oldalként jelenik meg. Tartalmazhat szöveget, linkeket, képeket, hangokat, animációkat, videókat, programokat, melyek az oldal indításakor indulnak el.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 60
Tegnapi: 95
Heti: 513
Havi: 2 037
Össz.: 1 467 981

Látogatottság növelés
Oldal: Fogalomtár
partners.hupont.hu - © 2008 - 2018 - partners.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weblap készítő egyszerű. Weboldalak létrehozására: Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: 192.168.o.1 - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »